Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2007

ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ ΤΗΣ ΛΕΙΑΣ ΒΙΤΑΛΗ
























Περιπετειώδες, αιρετικό, τολμηρό και ανατρεπτικό το νέο μυθιστόρημα της Λείας Βιτάλη, μιλά για τη Άλωση της Κωνσταντινούπολης μ’ έναν διαφορετικό τρόπο. Με όχημα έναν ανομολόγητο έρωτα: Αυτόν του Μωάμεθ του πορθητή προς τον πανέμορφο 14χρονο γιο του τελευταίου πρωθυπουργού του Βυζαντίου, του Ιάκωβου Νοταρά.

Ο Ιάκωβος, όπως η Κωνσταντινούπολη, ΄θα πολιορκηθεί, θα αλωθεί, θα βιαστεί, θα ευνουχιστεί από τον κατακτητή μέσα στο χαρέμι του πληρώνοντας το τίμημα της προκλητικής ομορφιάς του. Η εκδίκησή του θα είναι το ίδιο οργανωμένη και στυγνή όταν θα αναγεννηθεί απ’ το σκοτάδι του στη Βενετία.

Ένα χρονικό σε τρεις πόλεις (Κωνσταντινούπολη, Αδριανούπολη, Βενετία) που δεν διστάζει να εκφραστεί καθαρά για τον ρόλο της εκκλησίας, του Πάπα, των πολιτικών της εποχής και τη σύγκρουση Ανατολής και Δύσης.

(Εκδόσεις Πατάκη)

ΕΓΡΑΨΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΜΕΤΑΞΥ ΑΛΛΩΝ

«… Η Λεία Βιτάλη παρουσιάζει πράγματι σε καινούριο φως τις τελευταίες μέρες της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας… Η αφήγηση κινείται τολμηρά ανάμεσα σ’ έναν ρεαλισμό που πότε πότε αγγίζει τα όρια του νατουραλισμού και σε μια υπερβατική ατμόσφαιρα με σκηνές μαγικού ρεαλισμού. Και οπωσδήποτε είναι πολύ ζωντανή, πολύ ζεστή…»

Δημοσθένης Κούρτοβικ/ΤΑ ΝΕΑ

«… Πρόκειται για ένα πολυπρόσωπο, περιπετειώδες μυθιστόρημα μαστορεμένο με ρεαλιστική προφάνεια, με χιούμορ, με αφέλεια εκεί που χρειάζεται αλλά και λυρισμό. Εκεί που κυρίως φαίνεται η ικανότητα της Βιτάλη είναι η διαγραφή των χαρακτήρων της…»

Αλέξης Ζήρας /ΑΥΓΗ

«… Βρήκα στην «Ιερή παγίδα» τα αιρετικά εκείνα στοιχεία που το εντάσσουν στο (μετα)μοντέρνο ιστορικό μυθιστόρημα και δείχνουν ότι μπορεί κανείς να διαβάσει ένα τέτοιο αφήγημα, όχι μόνο για να γνωρίσει το παρελθόν και να μάθει, αλλά και για να ξαναδεί την ιστορία με άλλη ματιά.»

Γιώργος Ν. Περαντωνάκης /ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ (Ελευθεροτυπίας)

Για περισσότερα κάντε κλικ ΕΔΩ.
και ΕΔΩ.

1 σχόλιο:

ioeu είπε...

Ουάου!
Χωράει ένας ακόμη πάνω στο πλοίο?

Καλή Χρονιά!
Με Υγεία και Δημιουργία!